Mormors fruktkaka (med julgodis)

Detta är en luftig fruktkaka som blir godare av att få "mogna" en dag. En perfekt julkaka, då man ju ofta har rikligt med dadlar, fikon, russin och annat gott att stoppa i degen.

Ingredienser

  • 5 dl hackad frukt, t.ex. dadlar, fikon, russin, aprikoser
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl råsocker strö
  • 1 dl vit sirap
  • 1 apelsin
  • 4 ägg
  • 3 dl extra fint mjöl, (alt kärnvetemjöl +1 tsk bakpulver)
  • Till formen
  • Matfett
  • Ströbröd
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°.
    2. Hacka frukterna fint. Smörj och bröa en bakform på ca 1 1/2 liter.
    3. Rör det rumsvarma smöret tillsammans med råsockret så det blir pösigt. Vispa i den vita sirapen.
    4. Riv av det orange från apelsinskalet. Pressa ur 1 1/2 - 2 msk saft.
    5. Tillsätt apelsinskal, äggen, ett i sänder, samt apelsinsaften och blanda ordentligt.
    6. Blanda den hackade frukten med mjölet. Rör ner i smeten. Häll smeten i formen.
    7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 timma. Känn med provsticka när den är klar. Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp.

    Liknande recept

    4
    1 h 20 min
    1
    4.6
    1 h 15 min
    50

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben