Jättepirogen Allan

Serverar: 15 portioner

när man skall bjuda många

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 1,2 liter vetemjöl
  • 400 g margarin
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 2 dl grädde (gärna sur)
  • Köttfyllning
  • 200 g hackade champinjoner
  • 90 g margarin
  • 1 stor finhackad lök
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 1,2 kg köttfärs
  • 2 äggulor
  • 1 dl grädde
  • 1½ dl hackad persilja
  • 2 dl riven ost (+ 45 )
  • salt
  • peppar
  • Pensling
  • Ägg
  • Instruktioner

    1. 1. Hacka samman mjöl, salt och matfett till en grynig massa. Tillsätt ägg och grädde. Arbeta snabbt ihop degen. Lägg den kallt att stelna. 2. Fräs matfettet i en stekgryta, lägg i lök, svamp och köttfärsen och låt småsteka under omrörning tills vätskan kokat bort. Ta grytan från värmen och rör ner äggulorna, grädde, persilja och ost. Smaka av med salt och peppar. 3. Dela degen i två delar, den ena något större. Kavla ut degen till en kaka, 30 x 40 cm. Rulla upp den på kaveln och rulla ut den på smort plåt. Lägg på köttfyllningen en bit från kanten 4. Kavla ut den andra deghalvan och lägg den över. Pensla kanten med ägg och tryck ihop kanterna med en gaffel. Kavla och sporra ut remsor på resten av degen, lägg dem i sneda rutor över pajen. Pensla med ägg. Gör 4 -5 hål med en äppelpipa eller stig hå med en gaffel. 5. Grädda pirogen i 200 grader. 25 -30 min
    2. Servera pirogen varm skuren i bitar. Bjud kall gräddfil och små ättiksgurkor till och en stor skål med grönsallad Smaklig spis

    Liknande recept

    1 h 15 min
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben