Jölmens kinagryta

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme 10 minuter

Mycket god kinesisk gryta med ursprung i en klassisk kinesisk rätt som i översättning lyder "två gånger i grytan kött" och syftar på att man först kokar köttet och sedan wokar det. Detta innebär att man kan använda lite sämre kött som t ex karré. Jag använder dock helst skinkstek.

Ingredienser

  • 1 kg skinkstek
  • 2 purjolökar med mycket grönt på
  • 5 msk rapsolja
  • ½ dl Thai hot sweet chilisås
  • 5 msk kinesisk soya
  • 4 hackade vitlöksklyftor
  • 1/3 brk hoisinsås (helst Blue Dragon)
  • 1 msk farinsocker
  • 1 msk vinäger
  • 2 dl vatten
  • Instruktioner

    1. Skölj skinksteken. Lägg i en kastrull och häll på kallt vatten. Koka upp, skumma ordentligt och sänk värmen. Lägg på lock och låt koka i 30 minuter.
    2. Dela purjolöken på längden och skölj den. Spar så mycket som möjligt av det gröna. Skär det gröna i 3 cm stora bitar. Strimla dessa fint på längden.
    3. Ta upp köttet och spola under rinnande kallt vatten. Låt svalna. Skär köttet i så tunna skivor som möjligt (det är fortfarande rått inuti).
    4. Hetta upp oljan i en wok. Fräs purjolök och vitlök. Ta upp. Fräs köttet ordentligt i omgångar, under omrörning.
    5. Tillsätt soya, hot sweet chili, vitlök, vinäger, farinsocker och purjolök. Fräs i ytterligare två minuter.
    6. Tillsätt hoisinsås och vatten. Rör om ordentligt.
    7. Låt småputtra under lock i 15 minuter. Servera med basmati- eller jasminris.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben