Mycket god kinesisk gryta med ursprung i en klassisk kinesisk rätt som i översättning lyder "två gånger i grytan kött" och syftar på att man först kokar köttet och sedan wokar det.
Detta innebär att man kan använda lite sämre kött som t ex karré. Jag använder dock helst skinkstek.
Ingredienser
1 kg skinkstek
2 purjolökar med mycket grönt på
5 msk rapsolja
½ dl Thai hot sweet chilisås
5 msk kinesisk soya
4 hackade vitlöksklyftor
1/3 brk hoisinsås (helst Blue Dragon)
1 msk farinsocker
1 msk vinäger
2 dl vatten
Instruktioner
- Skölj skinksteken. Lägg i en kastrull och häll på kallt vatten. Koka upp, skumma ordentligt och sänk värmen. Lägg på lock och låt koka i 30 minuter.
- Dela purjolöken på längden och skölj den. Spar så mycket som möjligt av det gröna. Skär det gröna i 3 cm stora bitar. Strimla dessa fint på längden.
- Ta upp köttet och spola under rinnande kallt vatten. Låt svalna. Skär köttet i så tunna skivor som möjligt (det är fortfarande rått inuti).
- Hetta upp oljan i en wok. Fräs purjolök och vitlök. Ta upp. Fräs köttet ordentligt i omgångar, under omrörning.
- Tillsätt soya, hot sweet chili, vitlök, vinäger, farinsocker och purjolök. Fräs i ytterligare två minuter.
- Tillsätt hoisinsås och vatten. Rör om ordentligt.
- Låt småputtra under lock i 15 minuter. Servera med basmati- eller jasminris.
Liknande recept
Kommentarer (0)