Johannas blommande aprikoskaka

Serverar: 8-10 portioner

Ljuvligt god aprikoskaka med smak av citron och mandel. (Det ska inte vara något bakpulver i smeten)

Ingredienser

  • Smör till formen
  • Kokosflingor
  • 200 g smör
  • 2 dl socker
  • 4 ägg
  • Rivet skal av ½ citron
  • 3 bittermandlar eller 5 droppar bittermandelarom
  • 3 dl vetemjöl
  • 400 g konserverade aprikoser, 1 burk
  • ½ dl kokosflingor
  • Garnering
  • 2 dl vispgrädde
  • Krasseblommor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och strö kokosflingor i botten och runt om kanterna på en bakform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
    2. Vispa rumsvarmt smör och socker poröst, gärna med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och citronskal. Tillsätt riven bittermandel eller arom. Sikta ner mjölet.
    3. Bred hälften av smeten i formen. Låt aprikoserna rinna av och lägg dem med den kupiga sidan upp i smeten. Bred på resten av smeten och strö över kokosflingorna.
    4. Grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 1 timme. Låt svalna i formen innan kakan tas ur. Garnera med vispad grädde och krasseblommor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben