Jordärtskocksoppa

Höstmarknad i Uppsala. Där köper jag jordärtskockor som jag själv inte vill odla. Detta på grund av att de är svåra att gräva upp och bli av med. De växer år efter år, vare sig man vill eller inte. Men jag vill ha dem i köket. Man kan använda dem till mycket. Ugnsrosta tillsammans med andra rotfrukter, eller koka och gratinera med en ostsås, eller göra en len och underbar soppa.

Ingredienser

  • 500 g jordärtskockor
  • 3 - 4 stora potatisar
  • 1 stor lök
  • 1 rågad msk smör
  • 2 msk rapsolja
  • 1 ½ l vatten
  • 2 buljongtärningar
  • 2 dl crème fraiche
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Persilja till dekoration
  • Instruktioner

    Värm smöret och oljan, lägg i den hackade löken, fräs den utan att den får färg. Lägg i de skalade rotfrukterna skurna i stora tärningar. Stek en stund under omrörning. Häll på vattnet, lägg i buljongtärningarna och koka tills allt är mjukt. Mixa med en mixerstav, lägg i crème fraiche. Salta och peppra. Dekorera med persilja.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    k2g4 15 november 2010

    Låter jättegott! Det här ska jag prova så fort jag kan. Använder du grönsaksbuljong?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben