Jordgubbs och hallonglasstårta med savoiardikex

Serverar: 20 portioner

Tid: 1 timme

Tårtan kan göras en vecka före festen och förvaras i tårtformen i frysen. Bred grädden runt kanterna och sätt på kexen kvällen innan, ställ tillbaka formen i frysen. Garnera samma dag

Ingredienser

  • Mandelbotten
  • 300g mandelmassa
  • 3 ägg
  • 2msk vetemjöl
  • 2droppar bittermandelolja
  • Fylling
  • 2 gelantinblad
  • 1 äggvita
  • 5dl vispgrädde
  • 5 äggulor
  • 2dl florsocker
  • 2pkt frysta hallon(a225g)
  • 1citron,rivet skal och saft
  • Garnering
  • 4dl vispgrädde
  • 26 savoiardikex
  • ½ liter jordgubbar
  • ½ liter hallon
  • 1 sidenband ca120cm långt
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175grader. Riv mandelmassan fint. Rör i äggen, ett i taget4. Tillsätt vetemjöl o bittermandel oljan. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant. ca 24cm diameter. 2. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna. Ta av kanten på formen. Diska den o spänn fast den igen. För att få extra fina kanter på glasstårtan kan du fodra tårtformen med konditorplastband eller klippa ut remsor av overhead-ark och fästa runt kantens insida. Men det går även bra utan. 3. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i ca 5min. Vispa äggvitan till fast skum i en torr bunke. Vispa grädden. Vispa äggulorna pösiga med florsockret. Tillsätt hallonen,gärna lätt frusna, och vispa snabbt med elvispen tills hallonen är grovt mosade. Tillsätt citronskal och saft. 4. Ta upp och smält gelantinbladen i en kastrull eller microvågsugn. Rör ner gelantinet i äggulorna, Vänd ner grädden och äggvitan. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Ställ formen i frysen över natten så att den är helt genomfryst så går det lättare att garnera tårtan. 5. Vispa grädden till garneringen. Lossa tårtan från formen. Bred grädde runt om tårtan och spritsa resten ovanpå. Garnera med halverade jordgubbar och hallon. Sätt kexen runt kanterna och knut försiktigt runt ett sidenband . Låt tårtan stå i rumstemp ca 30min innan servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben