Jordgubbs och mandeltartelette

Serverar: 10-12 portioner

Crèmen får smak av bittermandelarom, men en skvätt amaretto går lika bra.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 äggula
  • Vanilj och mandelcrème
  • 100 g mandelmassa
  • 1 dl marsánpulver (kallrörd sort)
  • ½ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bittermandelarom
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 liter jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Blanda mjöl, socker och vaniljsocker. Tillsätt smör och äggula, arbeta snabbt ihop till en jämn deg. Låt degen vila 30 minuter i kylen. Sätt ugnen på 175º.
    2. Smörj en form med löstagbar kant ca 26-28 cm i diameter. Tryck ut degen och låt den gå upp några cm på kanten. Nagga bottnen med en gaffel.
    3. Ställ in i ugnen 25-30 minuter tills degskalet torkat och fått fin färg, låt svalna.
    4. Grovriv mandelmassan. Blanda den med marsánpulver, florsocker, vaniljsocker, bittermandelarom och mjölk. Vispa grädden lätt och vänd ner den i smeten.
    5. Ta loss tartelettskalet från formen och lägg på ett uppläggningsfat. fyll vanilj och mandelcrèmen i skalet och garnera med skivade jordgubbar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben