Jordgubbscheesecake på chokladbotten

Serverar: 10 portioner

Mumsig cheesecake med fluffig kräm, choklad i botten och som toppas med en jordgubbsgelé.

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 12 digestivekex ca 75g
  • 2 msk kakao
  • 1 krm salt
  • 200 g jordgubbar
  • 3 gelatinblad
  • 400 g naturell färskost light, tex. philadelphiaost
  • 2 dl lätt créme fraiche
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • 2 gelatinblad
  • 1½ dl vatten
  • ½ dl konc jordgubbssaft
  • 300 g jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Smält smöret och låt det svalna. Krossa kexen och blanda med smör, kakao och salt. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen.
    2. Snoppa och mixa jordgubbarna med mixerstav. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Blanda färskost, lätt créme fraiche, florsocker och vaniljsocker.
    3. Värm lite av de mixade jordgubbarna i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i jordgubbarna. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt resten av jordgubbsmixet. Vänd ner jordgubbarna i ostsmeten. Häll smeten i formen och låt stå och stelna ca 2 timmar.
    4. Lägg gelatinbladen till garneringen i kallt vatten ca 5 minuter. Värm lite av vattnet i en kastrull. Ta upp och smält gelatinbladen i vattnet. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt resten av vattnet och saften. Låt stå i rumstemperatur tills blandningen blivit trögflytande.
    5. Snoppa och skiva jordgubbarna. Lägg jordgubbarna på cheesecaken och skeda över gelén. Låt stå i kylen ca 1 timme innan den serveras.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben