Jordgubbstårta med citronkräm och crème chantilly

Serverar: 10-12 portioner

En lätt och luftig tårtbotten med sötsyrlig citronkräm och crème chantilly är supergott till de söta gubbarna! Crème chantilly är ett litet finare namn på vispgrädde som är smaksatt med vanilj och florsocker.

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • Smör till formen
  • Ströbröd till formen
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl, 75 g
  • 1 dl vetemjöl, 60 g
  • 1 tsk bakpulver
  • Citronkräm
  • 2 stora äggulor
  • 3/4 dl socker
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 2 msk pressad citron
  • Crème chantilly
  • 4 dl vispgrädde
  • ½ dl florsocker
  • 1 tsk äkta vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
  • Fyllning och garnering
  • 1½ liter jordgubbar, skivade, 750 g
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en 24-26 cm stor form mycket väl.
    2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten. Se till att allt blir väl blandat. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen i ca 35 minuter. Prova med en sticka att den känns klar. Låt svalna något och stjälp upp den.
    3. Citronkräm: Blanda äggulor, socker, citronskal och -saft i en liten kastrull. Låt blandningen sjuda upp till en kräm under ständig vispning på ganska svag värme.
    4. Crème chantilly: Vispa grädden och smaksätt med florsocker, vaniljpulver eller vaniljsocker.
    5. Montering: Dela kakan i 3-4 bottnar. Bred på citronkräm och sedan crème chantilly och fördela skivade jordgubbar på de nedersta bottnarna och bred till sist gräddkräm och jordgubbar på den översta bottnen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben