På julbordet hemma hos oss är julvörtbröd ett måste.
Detta recept har jag fått av min mamma som hämtat det från "Allt om mat".
Ingredienser
100 g smör
2 flaskor Porter á 33 cl
1 flaska Julmust á 33 cl
2 dl mörk sirap
2 msk salt
1 tsk kryddnejlika, mald
2 msk ingefära, mald
100 g jäst
2 kg rågsikt
Instruktioner
Blanda allt utom jäst och mjöl i en kastrull och värm till 37 grader. Häll blandningen över jästen och blanda i mjölet. Knåda degen blank och smidig. Jäs 45 minuter.
Forma 4 limpor och lägg dem i långpannan med bakpapper under och mellan varje. Jäs 30 minuter under bakduk.
Grädda på nedersta falsen i 225 grader i 30-40 minuter.
Hej, Detta julbröd blev en succé. Jag har gjort brödet i tre omgångar före jul och använt det som en blomma när jag varit bortbjuden strax före och nu efter jul, Alla bara älskar smaken och konsistensen på brödet.
RoffeD
Hej, Detta julbröd blev en succé. Jag har gjort brödet i tre omgångar före jul och använt det som en blomma när jag varit bortbjuden strax före och nu efter jul, Alla bara älskar smaken och konsistensen på brödet. RoffeD