Kaffe- och hasselnötskaka

Serverar: 1 portioner

Baka kakan och låt den kallna ordentligt innan den delas och fylls med smörkräm.

Ingredienser

  • Kaka
  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl farinsocker
  • 3 st ägg
  • 2 msk snabbkaffepulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 75 g hasselnötter, hackade
  • Smörkräm
  • 4 msk smör, rumsvarmt
  • 6 msk florsocker, siktat
  • 3 tsk bryggkaffe, starkt
  • Glasyr
  • 2 dl florsocker
  • 2 msk bryggkaffe, starkt
  • 2 msk kaffebönor i choklad
  • Instruktioner

    1. Kaka: Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en bakform, ca 11x30 cm, med raka kanter. Vispa ihop smör och socker med elvisp.
    2. Vispa äggen tillsammans med kaffepulvret tills kaffet löst sig. Blanda äggvispet med smörblandningen, lite i taget, med elvisp. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner blandningen i smeten. Vänd försiktigt ner nötterna.
    3. Lägg smeten i formen. Jämna till ytan. Grädda kakan på näst nedersta falsen 30–35 min, eller tills kakan fjädrar lätt när man trycker på den. Prova med sticka.
    4. Låt kakan svalna 5 min. Stjälp upp och låt kallna på galler. Dela kakan till två bottnar med en vass kniv. Smörkräm: Rör smöret mjukt. Tillsätt florsocker och kaffe lite i taget. Rör till en jämn smörkräm. Ställ den kallt några minuter. Bred ut fyllningen i ett jämnt lager på den ena bottnen. Lägg den andra ovanpå.
    5. Glasyr: Rör ihop florsocker och starkt kaffe till en jämn glasyr. Täck kakan med glasyren och dekorera med kaffebönor i choklad. Ställ kallt till servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben