Choklad- och hasselnötskaka med romrussingrädde

Serverar: 10-12 portioner

Choklad- och hasselnötskaka med romrussingrädde

Ingredienser

  • 150 g hasselnötter
  • 150 g mörk choklad
  • 75 g smör
  • ½ dl mörk rom
  • 6 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • Kakao
  • Romrussingrädde
  • 1 3/4 dl russin ( 100 g)
  • 1 dl mörk rom
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker
  • Instruktioner

    1. Kaka: Sätt ugnen på 200°. Rosta nötterna i en långpanna ca 10 minuter. Gnugga av skalen i en torr handduk. Grovhacka nötterna.
    2. Sänk värmen till 175°.
    3. Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret i en kastrull på svag värme under omrörning. Låt svalna. Rör ner rom.
    4. Skilj på gulor och vitor. Vispa gulorna med socker tills det blir ljust och luftigt. Blanda ner äggulevispet i chokladsmeten. Blanda nötter, mjöl, kakao och bakpulver och rör ner blandningen i smeten.
    5. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner dem i smeten. Kläm fast ett smort bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
    6. Romrussingrädde: Värm russin och rom i en kastrull. Dra av kastrullen strax innan det börjar koka. Låt russinen dra i rommen över natten. Vispa grädde och florsocker Rör ner romrussin strax före servering.
    7. Pudra lite kakao över kakan och servera med romrussingrädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben