Kåldomar med klassiska tillbehör av Mannerström

Serverar: 4-6 portioner

Savoykål istället för den vanliga vitkålen gör mycket i smakskillnad. Med andra ord, prova detta även om inte vitkål är din favorit.

Ingredienser

  • 800 gram blandfärs
  • 1 savoykålshuvud
  • 1 gul lök, skalad och fint hackad
  • Smör till stekning
  • 1 kokt kall potatis, mosad
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl ströbröd
  • 2 ägg
  • 4 msk Kikkoman soya
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 msk kalvfond
  • Smält smör till pensling
  • Farinsocker
  • 0,5 - 1 msk flingsalt
  • 0,5 - 1 msk svartpeppar
  • Sås
  • Skysås
  • 2 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • Instruktioner

    1. Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll i lättsaltat vatten i cirka 15 minuter. Ta upp och lossa de fina bladen. Hacka resten fint. Sätt ugnen på 200 grader. Fräs lök och kålhacket gyllenbrunt. Vispa ur fettet med 6 dl vatten och spara. Blanda mjölk, ströbröd, potatis med lök - och kålblandningen. Låt svälla i 10 minuter. Blanda sedan med färs, ägg, soya, sirap och fond. Salta och peppra. Provstek en liten bit för den rätta kryddningen. Dela upp smeten jämnt på kålbladen, rulla dem täta och lägg trångt i en smord ugnsform. Pensla med smör och strö över farinsocker och en nypa flingsalt.
    2. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter tills de fått fin färg runtom. Tillsätt därefter skysåsen och kryddorna. Sänk värmen till 150 grader och tillaga i ytterligare 30 - 40 minuter. Ös ofta med skyn.
    3. Till servering:
    4. Kokt potatis Rårörda lingon Gräddsås gjord på skyn Pressgurka

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben