Ungersk kåldomar - Édes töltött káposzta

Kokta kåldomar i stället för brynta är trevligt till omväxling.

Ingredienser

  • 1 vitkålshuvud ca 1,5 kg
  • 1 kg blandfärs
  • 1 dl ris
  • 1 finhackad lök
  • 2 - 3 msk finhackad dill
  • 1 -2 msk finhackad sommarkyndel eller timjan
  • Ca 2 - 3 dl vatten
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 1-2 msk paprikapulver
  • 200 g rökt skinka
  • 1 burk skalade tomater ca 400 g
  • Gräddfil
  • Instruktioner

    1. Putsa kålen och skär ut det grövsta av stocken. Koka kålhuvudet i saltat vatten. Lossa bladen efter hand som de mjuknar. Skär bort en del av den grova bladnerven, bladen kan då lättare rullas ihop.
    2. Blanda färs, vatten, vitpeppar, dill, salt, sommarkyndel, lök, paprikapulver till en lös färs.
    3. Lägg en klick av färsfyllningen på varje kålblad. Vik in sidorna och rulla ihop.
    4. Hacka resterande 3 – 6 kålblad och lägg på bottnen i en kastrull där dolmarna ska kokas. Lägg dolmarna tätt och med skarven uppåt tillsammans med rökt skinka. Häll på tomaterna med spad, lite vatten ca 0,5 - 1 l och låt koka ca 40 min.
    5. Servera med gräddfil, kokt potatis, potatismos eller bröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben