Har fått förfrågan om att göra lángos. Lángos kan även fyllas med valfri.. Ta fram era idéer. När det gäller matlagning, så finns det ingen som är rätt eller fel... Vitkål fyllning är bara mitt förslag.
Ingredienser
250 g kokt potatis
15 g jäst
1 tsk socker
Ca 3 dl mjölk
8 dl vetemjöl
ca 1/2 -1 tsk salt
Olja till fritering (raps, majs eller solrosolja)
Fyllning
1 kg vitkål
Ca 3 msk smör eller margarin
Salt
Peppar
Ca 1-2 dl vatten
Instruktioner
- Börja med vitkålen:
Spola och skär vitkålen i strimlor.
Smält matfettet. Bryn lite kål i taget i matfettet i en gryta.
- Lägg över den brynta kålen i långpanna. Fukta kålen med lite vatten salta och peppra. Låt kålen eftersteka ca 40 min i 225°ungsvärme. Låt svalna.
- Pressa den kokta potatisen, varm eller kall.
Smula ner jästen i en bunke,tillsätt mjölken, socker och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt potatis, salt, och vetemjöl.
- Arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunken.
Jäs under bakduk i ca 1 tim.
- Dela upp degen i små runda bollar och forma dem likt en tunn pizza, ca.1 – 1½ cm tjocka. Doppa handen i vetemjöl, dra degen med hand.
- Lägg på fyllningen (dubbel sats) men lämna ca 2 - 3 cm kant runtom. Lägg på den andra och tryck till degkanterna med hand.
- Hetta upp olja i en panna med höga kanter. Fritera gyllenbruna på båda sidor i het olja. Lägg den på ett galler och låt fettet droppa av.
Liknande recept
Kommentarer (3)
Hemma har vi gjort denna så länge jag kan minnas, men vi har bara saltat dessa. Otroligt goda, rekommenderas.
Hur mycket socker skall det vara i degen?
Förlåt! Jag har glömt. 1 tsk socker.