Mannerströms surströmmingslåda

Mytomspunnen, efterlängtad och magiskt läcker för många, obegriplig som maträtt för andra. Så var det äntligen snart dags för surströmmingspremiär. Får ni över surströmming, gör gärna Mannerströms berömda låda av surströmming. Jag har smakat den och kan bara säga att det var jättegott. Mycket möjligt att detta blir mitt absolut minst sparade recept ;-)

Ingredienser

  • 1 burk surströmming, ca 300 g
  • 2 gula lökar
  • 15 g smör
  • 1 burk ansjovis, 125 g
  • 700 g potatis
  • ½ hackad dill
  • 4 dl vispgrädde
  • Ansjovisspad
  • 1 msk tomatpurè
  • Instruktioner

    1. Ugn 200º.
    2. Skölj av surströmmingen i kallt vatten. Rensa strömmingen och ta bort ben och ev skinnet.
    3. Skala och skiva löken tunt. Fräs den gyllenbrun i smör i en stekpanna.
    4. Häll av och spara spadet från ansjovisen. Skala potatisen och skär den i smala strimlor.
    5. Varva potatis, lök, surströmming, ansjovis och dill i en smord form ca 18x25 cm. Avsluta med potatis. Vispa ihop grädde, ansjovisspad och tomatpurè. Häll blandningen över potatisen. Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 min.
    6. Tips! För att undvika en surströmmingsdusch är det bäst är att öppna surströmmingsburken utomhus. Håll burken nedsänkt i en hink med vatten. Gör ett litet "pyshål" i locket. När det har pyst klart lyfter du upp burken och öppnar den som vanligt.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    reginawiern 12 oktober 2009

    Ett gått surströmmimngs recept som jag tackar för

    Mellanbellan 8 september 2015

    Faktiskt riktigt gott. Fick 2 grannar som sa att "det skulle de aldrig ens smaka" att säga detsamma. Kommer inte att kasta överbliven surströmming mer

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben