Kall sås som kan användas till nästan allt
Den enda sås jag dippar ostbågar i, men också utmärkt som dipp till bröd och grönsaker, samt som kall sås till kraftig mat som grillat eller stekt kött och ex lax.
Ingredienser
3 dl gräddfil eller turkisk matlagningsyoghurt
Ca 1/2 tsk Sambal Oelek, 2-3 knivsuddar
Ca 4-5 msk Sweet Thai Chili
10 droppar Worcestershire sauce
1 stadig vitlöksklyfta
Färsk basilika
Salt
Peppar
Instruktioner
- Alla proportioner är ungefärliga och beror på tycke och smak, men ingredienslistan ger ett utgångsläge.
- Häll upp gräddfilen/yoghurten i en lagom stor dip- eller såsskål och krydda med lite salt och något mera peppar, rör om. Tillsätt de blöta ingredienserna inklusive vitlöken och rör ihop.
- Hacka till sist några färska basilikablad och rör ner i såsen. Smaka av och tillsätt ev. lite mera salt och/eller peppar.
- Ställ gärna såsen svalt och täckt med plastfolie i några timmar - smaken kommer att växa och såsen blir fylligare ju längre den står. Vill man ha en fullt utvecklad sås bör man göra den dagen innan den ska användas.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Relaterade Artiklar
Goda såser och röror!
Vad är väl en middag utan en god sås eller röra? Såsen ska vara den...
Steksås
Många vet inte heller hur man gör en steksås. Den skall ju smaka av kö...
Portabella
PortabellaPortabella kommer ursprungligen från Italien men har börjat...
Mycket god sås till grillat kött!
Jättegod! Hade såsen till lax och färskpotatis. Ska göra den till helgens grillning!