Kall sås som kan användas till nästan allt

Den enda sås jag dippar ostbågar i, men också utmärkt som dipp till bröd och grönsaker, samt som kall sås till kraftig mat som grillat eller stekt kött och ex lax.

Ingredienser

  • 3 dl gräddfil eller turkisk matlagningsyoghurt
  • Ca 1/2 tsk Sambal Oelek, 2-3 knivsuddar
  • Ca 4-5 msk Sweet Thai Chili
  • 10 droppar Worcestershire sauce
  • 1 stadig vitlöksklyfta
  • Färsk basilika
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Alla proportioner är ungefärliga och beror på tycke och smak, men ingredienslistan ger ett utgångsläge.
    2. Häll upp gräddfilen/yoghurten i en lagom stor dip- eller såsskål och krydda med lite salt och något mera peppar, rör om. Tillsätt de blöta ingredienserna inklusive vitlöken och rör ihop.
    3. Hacka till sist några färska basilikablad och rör ner i såsen. Smaka av och tillsätt ev. lite mera salt och/eller peppar.
    4. Ställ gärna såsen svalt och täckt med plastfolie i några timmar - smaken kommer att växa och såsen blir fylligare ju längre den står. Vill man ha en fullt utvecklad sås bör man göra den dagen innan den ska användas.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    frokeneva 14 maj 2011

    Mycket god sås till grillat kött!

    Sickan81 11 juni 2012

    Jättegod! Hade såsen till lax och färskpotatis. Ska göra den till helgens grillning!

    Relaterade Artiklar

    Goda såser och röror!
    Vad är väl en middag utan en god sås eller röra? Såsen ska vara den...

    Steksås
    Många vet inte heller hur man gör en steksås. Den skall ju smaka av kö...

    Portabella
    PortabellaPortabella kommer ursprungligen från Italien men har börjat...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben