Kalles kaffekaka

Serverar: 15 portioner

Barn brukar älska denna kaka och de är säkert gärna med och bakar den tillsammans med dig.

Ingredienser

  • 50 g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk
  • ½ pkt jäst
  • ½ ägg
  • ½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • Ca 6 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 50 g smör eller margarin
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • ½ - 1 dl russin
  • Pensling
  • ½ ägg
  • Garnering
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degvätskan till fingervärme, 37 grader. Smula ner jästen i degvätskan och rör tills den har löst sig.
    2. Rör ner ägg, socker, salt och det mesta av mjölet i degvätskan. Spara lite mjöl till utbakningen.
    3. Arbeta degen blank och smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
    4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda in resten av mjölet i degen.
    5. Kavla ut degen till en fyrkantig platta, ca 30x30 cm. Bred på matfett och strö över socker, kanel och russin. Rulla ihop degen till en rulle. Dela degrullen i 15 bitar.
    6. Smörj en rund form, ca 24 cm i diameter. Ställ bitarna med snittytan uppåt i formen. Låt kakan jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
    7. Pensla kakan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, 15-20 minuter. Låt kakan kallna på galler.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 45 min
    6-8
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben