Kanelbullar med kesella!

Serverar: 40 portioner

Tid: 2 timmar

Detta är ett recept på klassiska kanelbullar. Kesellan gör att degen blir extra smidig att arbeta med + kanongoda bullar!

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 250 g kesella
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • ca 15 dl vetemjöl, kärnvetemjöl
  • Fyllning
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 1 msk vaniljsocker
  • Strösocker
  • Kanel
  • Garnering
  • Pärlsocker
  • Mandelspån
  • Instruktioner

    1. Smält smöret på medelvärme, tillsätt mjölk och värm upp till 37 °, fingervärme.
    2. Smula jästen i en bunke och häll sedan över degspadet, lös upp jästen. Tillsätt kesella, socker, salt och ägget.
    3. Rör i vetemjölet, lite i taget till en klibbfri deg som släpper i kanterna på bunken. Spara ca 1-2 dl till utbakningen.
    4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30-40 min, till dubbel storlek.
    5. Häll ut den jästa degen på mjölat bakbord, och arbeta snabbt ihop den. Dela upp degen i 2 delar. Kavla ut varje degdel till en rektangel, ganska tunn, men inte för tunn.
    6. Bred ut det rumstempererade smöret (som du blandar i vaniljsockret i) på den utkavlade degen. Strö över rikligt med strösocker och kanel.
    7. Rulla ihop degen till en stor rulle. Skär i ca 2 cm tjocka bitar. Lägg bullarna på "bakplåtspapprad" plåt och låt jäsa under bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 225°
    8. När bullarna har jäst, pensla en plåt i taget med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och mandelflarn om så önskas och in i ugnen i ca 11 min. Låt svalna på galler, Frossa!

    Liknande recept

    4.8
    1 h 20 min
    25
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben