Karelsk stek (Karjalan paisti)

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 2 timmar 15 minuter

Maträtten kommer från Karelen i Finland och den sköter sig nästan själv i ugnen. Du skall ha 2-3 olika sorters kött - skurna i grytbitar. Sist hade jag lammstek, skinkstek och av nöt ryggfilé och ca 350-400 grams förpackningar av varje sort. Helst skall du ha kött utan synligt fett.

Ingredienser

  • 300-400 g nötkött ex. fransyska eller framrygg utan ben
  • 300-400 g griskött ex. bog eller skinka utan fett
  • 300-400 g lammstek
  • 10-12 kryddpepparkorn
  • 10-12 vitpepparkorn
  • Ev. 1 gul lök i klyftor
  • Vatten
  • 2-3 teskedar salt
  • Några lagerblad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Ta fram en järngryta (ej lock) eller en hög ugnsform i t.ex.keramik eller glas.
    3. Skär köttet i mindre grytbitar. Lägg pepparkornen och lagerbladen mellan köttlagren i grytan. Salta.
    4. (Stick ned lökklyftorna.)
    5. Fyll på med vatten så de översta bitarna täcks. Sätt in grytan i het ugn. Ibland flyttar man ned de översta bitarna , så andra kommer överst och så fyller man på med mera vatten vid behov, det skall täcka köttet hela tiden. Efter två timmar i 200 grader är maträtten klar. Smaka av, och salta mer om du tycker det.
    6. Serveras med kokt potatis eller hemlagat potatismos. Inlagd rödbeta och saltgurka passar bra till. Vitkåls- och apelsinsallad passar också bra med denna kötträtt.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    gds877 19 augusti 2010

    Detta har jag nog ätit hos min moster i Uleåborg det var jättegott. Hon hade haft köttet i flera timmar i ugnen

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben