Karelsk stek (Karjalan paisti)
Maträtten kommer från Karelen i Finland och den sköter sig nästan själv i ugnen. Du skall ha 2-3 olika sorters kött - skurna i grytbitar. Sist hade jag lammstek, skinkstek och av nöt ryggfilé och ca 350-400 grams förpackningar av varje sort. Helst skall du ha kött utan synligt fett.
Ingredienser
300-400 g nötkött ex. fransyska eller framrygg utan ben
300-400 g griskött ex. bog eller skinka utan fett
300-400 g lammstek
10-12 kryddpepparkorn
10-12 vitpepparkorn
Ev. 1 gul lök i klyftor
Vatten
2-3 teskedar salt
Några lagerblad
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta fram en järngryta (ej lock) eller en hög ugnsform i t.ex.keramik eller glas.
- Skär köttet i mindre grytbitar. Lägg pepparkornen och lagerbladen mellan köttlagren i grytan.
Salta.
- (Stick ned lökklyftorna.)
- Fyll på med vatten så de översta bitarna täcks.
Sätt in grytan i het ugn.
Ibland flyttar man ned de översta bitarna , så andra kommer överst och så fyller man på med mera vatten vid behov, det skall täcka köttet hela tiden.
Efter två timmar i 200 grader är maträtten klar.
Smaka av, och salta mer om du tycker det.
- Serveras med kokt potatis eller hemlagat potatismos.
Inlagd rödbeta och saltgurka passar bra till.
Vitkåls- och apelsinsallad passar också bra med denna kötträtt.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Detta har jag nog ätit hos min moster i Uleåborg det var jättegott. Hon hade haft köttet i flera timmar i ugnen