Karl-johans gryta

Serverar: 4 portioner

Tid: 40 minuter

God och mättande färsgryta

Ingredienser

  • 300 g bland- eller lammfärs
  • 500 g vitkål
  • 1 gul lök
  • ca 200 g (ca 1 l) svamp, t ex blandsvamp eller Champinjoner
  • 2 msk margarin
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2-3 dl vatten
  • 1/2 buljongtärning
  • (äkta soja)
  • Instruktioner

    Strimla vitkålen fint. Skala och hacka löken. Borsta färsk svamp. Skär stor svamp i skivor eller bitar eller häll av spadet på burksvampen. Lägg svampen i en gryta, låt det mesta av vätskan koka in. Fräs svamp och lök en god stund i det mesta av fettet. Låt resten av fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn färsen och rör den gryning. Lägg i lök och svamp, strö över mjölet och rör om. Tillsätt salt, peppar, vatten och smulad buljongtärning. Koka upp under omrörning och koka såsen 3-4 minuter. Smaka av ev. med lite soja. Lägg drygt hälften av den strimlade vitkålen i grytan, häll över kött- och svampsåsen och lägg på resten av kålen. Koka under lock på svag värme tills kålen är nätt och jämt mjuk ca 10 minuter. Servera med ris eller potatis.

    Liknande recept

    4.3
    1 h 45 min
    6-8
    15

    Kommentarer (1)

    klockargarden 4 november 2008

    Detta är en god kombination av smaker. Jag tycker om vitkål i maträtter!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben