Karlshälls potatissoppa med kräftstjärtar

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Mättande och mycket god soppa som passar både till vardags och fest. Blir bara godare av att göras dagen innan. Aprikoserna är pricken över iet.

Ingredienser

  • 1/2 liter vatten/kräftlake
  • 50 g smör
  • 600 g potatis mjölig sort
  • 1/2 liter mjölk
  • 50 g cambozola eller annan krämig ost
  • 1 tsk grovt salt
  • Färskmalen peppar
  • 25 g smör
  • 1 stor finhackad vitlöksklyfta
  • 170-200 g kräftstjärtar i lake
  • 50 g finhackade torkade aprikoser
  • 1/2 tsk grovt salt
  • Färskmalen peppar
  • Gräslök färsk klippt
  • Instruktioner

    1. Låt vatten, kräftspad och smör koka upp i en kastrull. Lägg i potatisen och koka på svag värme under lock i ca 5 min. Tillsätt mjölk, salt och peppar och koka ytterligare ca 10 min. Ta upp ungeför hälften av potatisen. Ta kastrullen från värmen, lägg i osten och mixa soppan med en stavmixer. Smaka av. Lägg i resten av potatisen. Håll soppan varm.
    2. Smält smöret i en panna på hög värme men utan att det bryns. Fräs vitlök och aprikoser i ca 1 minut. Krydda med salt och peppar. Tillsätt kräftstjärtarna och låt dem bli varma, inte koka. Lägg i soppan men spara lite till serveringen. Garnera med gräslök och lite av kräftröran.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben