Katalanska olivköttbullar i tomatsås

Serverar: 4 portioner

Blir 25-30 stora frikadeller i en kryddig tomatsås

Ingredienser

  • 700 g lamm-, kalv- eller köttfärs
  • 4 skivor vitt bröd (eller ströbröd)
  • 2 ägg
  • 1 äggula
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk paprika
  • Riven muskot
  • 1 knivsudd cayennepeppar
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 30 sardellfylda oliver
  • Sås
  • 10 tomater
  • 3 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpure
  • 1 dl rödvin
  • ½ dl sherry eller balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • 1 tsk koriander
  • 1 msk timjan, (hackad)
  • 3 lagerblad
  • ½ dl olivolja
  • Instruktioner

    1. Riv bröd och häll på vatten (eller ströbröd och rödvin) och låt svälla.
    2. Blanda färs och salt tillsammans med äggula och ägg i det blöta brödet. Krossa vitlöken grovt, salta och mosa till en pure. Rör ner i färsen och tillsätt kryddorna. Forma stora köttbullar med en oliv i mitten.
    3. Sås: Hacka löken. Krossa vitlöken grovt, salta och mosa till en pure. Skålla tomaterna och hacka dem. Fräs lök och vitlök i olivolja på medelhög värme tills löken blir mjuk. Tillsätt tomathack och tomatpure. Krydda och tillsätt vin, honung och vinäger.
    4. Höj värmen och koka tills tomaterna mosar sig. Krydda. Lägg i köttbullarna. Skeda sås över. Sänk värmen och sjud under lock i ca 10 minuter.
    5. Servera med t.ex ris, klyftpotatis eller pasta.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben