Khoresh fesenjan - Persisk gryta

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 1 timme

Khoresh är beteckningen för en gryta, som alltid är syrlig. Milt kryddad men alltid smaksatt med något syrligt t.ex. citron, lime, granatäpple, sur apelsin – t.o.m. rabarber.

Ingredienser

  • 1 stor hackad gul lök
  • ½ tsk svartpeppar
  • ½ tsk gurkmeja
  • 100 g smör eller olja (helst fett fr. fårsvansr)
  • ca 500 g kyckling i bitar
  • saft av en citron
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 msk vetemjöl
  • 250 g grovt hackade valnötter
  • 1 dl hett vatten
  • 3 dl granatäppeljuice (el. limejuice, brunt rörsocker o. tomatjuice istället)
  • salt
  • matolja
  • 1 liten aubergine
  • Instruktioner

    1. Gör så här: Stek lök med peppar och gurkmeja i smör eller olja tills den är gyllenbrun. Ta ur från pannan men lämna matfettet kvar. Strö mjöl och valnötter på kycklingbitarna och bryn i matfettet, tillsätt vatten, granatäppeljuice och salt efter smak samt citronsaft om man vill ha rätten riktigt syrlig. Täck med lock och sjud på låg värme i 30 minuter. Skär auberginen längs med i tunna skivor och strö på salt och låt stå 10 minuter. Skölj av, torka och stek i olja tills den är vackert gyllenbrun på båda sidor. Lägg auberginen över kycklingen och sjud vidare på låg värme till auberginen mjuknat ordentligt och en mustig brun sky täcker kyckling. Strö över kardemumma, rör om försiktigt och koka försiktigt och koka ytterligare fem minuter. Servera med ris.
    2. Fesenjan: är en mer festlig rätt inom det persiska köket
    3. LYCKA TILL =)

    Liknande recept

    4.3
    1 h 45 min
    6-8
    15

    Kommentarer (2)

    evaullabritt 16 februari 2014

    Mycket god smak, intressant med kardemummasmaken. Hoppade över vetemjölet. Det blev lite för fett enligt min smak trots att jag äter LCHF-kost. Jag lät skinnet vara kvar på kycklingen. Borde kanske ha tagit bort det. Fick mycket sås över som borde kunna användas till något annat.

    henofj 18 juni 2015

    En mycket fin grund, hettade upp det hela med 2 msk kashmirchili och 2 tsk av min masala. En lysande kompromiss när den ena i familjen vill ha indiskt och den andra vill ha medelhavet till middag.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben