Kickis butterkaka

Serverar: 2 portioner

Kalljäst och med kardemumma och citron i degen. Ger 2 butterkakor.

Ingredienser

  • 150 g smält smör
  • 5 dl kall standardmjölk
  • 1 ägg
  • 50 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1 ½ tsk stötta kardemummakärnor
  • Rivet skal av en citron
  • 2 tsk bakpulver
  • 13-14 dl vetemjöl
  • Till formarna
  • Smör
  • Fyllning
  • 250 g riven mandelmassa
  • 3 dl vaniljkräm
  • 75 g mjukt smör
  • Pensling
  • 1 uppvispat ägg
  • 1 dl mandelspån
  • Glasyr
  • 2 dl florsocker
  • Vatten
  • Instruktioner

    1. Smält smöret, tillsätt den kalla mjölken och rör ut jästen däri. Blanda ner övriga ingredienser, börja med den mindre mängden mjöl. Arbeta väl, helst i maskin, i 5 minuter och längre för hand.
    2. Jäs 1 ½- 2 timmar i rumstemperatur.
    3. Till fyllningen blandas riven mandelmassa, vaniljkräm och mjukt smör.
    4. Smörj två springformar., 24-26 cm i diameter.
    5. Ta upp degen på bakbord och knåda den lätt, tillsätt mer mjöl om den kladdar.
    6. Dela den i två lika stora delar och kavla ut dem till ovala plattor ca 1 cm tjocka.
    7. Bred fyllningen över och rulla ihop från långsidan. Skär ca 13-15 bitar av varje och lägg dem med snittytan ner i en av formarna.
    8. Jäs ytterligare ca 1 timme.
    9. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspånen.
    10. Grädda i nedre delen av ugnen i 175º ca 30-35 minuter.
    11. Blanda 2 dl florsocker med lite vatten till en trögflytande glasyr och ringla den över när kakorna svalnat.
    12. Tips: Om det skulle bli bullar över så lägg dem i vanliga bullformar. Det är svårt att ange exakt antal. Det beror dels på hur man kavlat degen och hur stor formen är.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    tina62 15 oktober 2009

    Tack för ett toppenrecep!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben