Kikärtsgryta med pumpa och dadlar

Serverar: 6 portioner

Våra "julkryddor" är egentligen är vanlig persisk smaksättning på ljuvliga grytor. Den här grytan har så otroligt mycket smak och har blivit en ny favorit.

Ingredienser

  • 500 g pumpa, gärna butternut
  • 1 msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk olivolja
  • 2 gula lökar, hackade
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 800 g kikärter på burk
  • 8 dadlar, urkärnade och hackade
  • 1 färskt citrongräs, finhackat
  • 1 msk sambal oelek
  • 150 g haricots verts
  • 800 g krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk spiskummin
  • ½ tsk kanel
  • 0,5 g saffran
  • Pressad saft av 1 liten citron
  • Salt
  • Till servering
  • 1 kruka mynta, hackad
  • 1 kruka persilja, hackad
  • Bröd
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Skala och skär pumpan i grova bitar. Vänd runt i olja och salt och rosta mitt i ugnen ca 20 minuter. Hetta upp olja i en gryta och stek lök och vitlök tills löken mjuknat. Tillsätt kikärter, urkärnade och hackade dadlar, finhackat citrongräs och sambal oelek. Stek ytterligare någon minut.
    3. Skär haricots vertsen i fyra bitar. Häll i krossade tomater, vatten, haricots verts och de torra kryddorna. Låt småputtra under lock 10-15 minuter. Vänd ner den rostade pumpan och låt sjuda ca 5 minuter. Smaka av med citronsaft och salt.
    4. Toppa grytan med hackade örter och servera med den med bröd.

    Liknande recept

    5
    1 h 45 min
    1
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben