Klassisk banoffeepaj

Serverar: 4 portioner

Har inte själv provat detta receptet ännu. Men pajen ser jättegod ut.

Ingredienser

  • Fyllning
  • 3 burkar à 400 g sötad kondenserad mjölk (eller så många burkar att det blir totalt 1,2 kg)
  • 4 mogna bananer
  • Saft av 1/2 citron
  • 1 tsk vaniljessens
  • 4 3/4 dl hårdvispad grädde
  • 75 g mörk choklad, riven
  • Pajskal
  • 85 g smör, smält
  • 150 g grahamskex, stötta till smulor
  • 25 g skållad mandel, rostad och mald
  • 25 g skalade hasselnötter, rostade och malda
  • Instruktioner

    1. Ställ de oöppnade burkarna med kondenserad mjölk i en stor kastrull och slå på så mycket vatten att de täcks. Koka upp, sänk sedan värmen och lät sjuda i 2 timmar. Fyll på vatten så att burkarna ständigt är täckta. Lyft sedan försiktigt upp de heta burkarna och låt dem svalna.
    2. Häll det smälta smöret i en skål och rör ner stötta grahamskex och malda nötter. Tryck ut blandningen jämnt på botten och kanterna av en smörad pajform, 23 cm i diameter. Grädda pajskalet i 180° varm ugn i 10-12 minuter, ta ut det och låt det svalna.
    3. Skala och skiva bananerna och lägg dem i en skål. Pressa över citronsaft, tillsätt vaniljessens och rör om. Bred ut bananblandningen i pajskalet och skeda sedan över innehållet i burkarna med kondenserad mjölk.
    4. Strö över 50 g riven choklad och bred på ett lager härdvispad grädde. Strö över resten av chokladen och servera pajen ljummen.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    lindajo2 9 februari 2012

    Kan man byta digestivekexen mot något annat? Tacksam för svar.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben