Serverar: 10 portioner
Tid: 4 timmar 30 minuter
För en tid sedan gjorde jag ett riktigt långkok. Eftersom jag var ute under eftermiddagen kunde jag bara koka en timme innan jag gick ut. Stängde av plattan och kokade sedan ytterligare tre timmar när jag kom hem. Det blev en riktigt god soppa och dessutom varmt och mysigt i köket i vinterkylan. Om jag ska vara riktigt uppriktig måste jag erkänna att soppan blev lite för fet för min smak, trots att jag äter LCHF-kost, man borde låta soppan kallna och ta bort fettet som flyter upp innan man gör det avslutande momentet. Jag LCHF-anpassade lite, dvs skippade mjölet och ersatte portvinet med torr sherry. Det hade nog inte så stor betydelse för det totala kolhydratinnehållet, men var ganska enkelt att göra. En sak till: Jag anpassade lite till innehållet i mitt kylskåp: Hade ingen blekselleri utan ersatte med rotselleri och hoppade över purjolöken.
Salta och peppra oxsvansarna. Bryn oxsvansbitarna i en gryta i hälften av oljan. Ta upp bitarna och lägg åt sidan så länge. Fräs morot, lök och selleri i resten av oljan. Efter ett par minuter, när grönsakerna blivit mjuka, ska oxsvansbitarna läggas tillbaka i grytan och vattnet slås på. Låt koka upp och skumma väl. Tillsätt tomatpuré, soja, rödvin, hälften av portvinet, svartpeppar, vitpeppar, timjan, lagerblad och 1 tesked salt. Sjud under lock på svag värme (ju svagare desto bättre) i 4 timmar eller tills köttet är riktigt mjukt och genomkokt. Ta upp oxsvansbitarna och lägg åt sidan (håll dem varma i ugn eller inslagna i aluminiumfolie om rätten ska serveras på en gång). Sila ner buljongen i en bunke. Fräs smör och vetemjöl i grytan någon minut. Häll i buljongen under omrörning. Tillsätt grädde. Låt koka upp och sjud i ett par minuter. Häll i resten av portvinet. Smaka av med salt och peppar. Servera med köttbitarna vid sidan om eller i soppan. Man kan också lägga undan lite morotsbitar att garnera med. Ett annat alternativ är att skära loss köttet från benen och låta köttbitarna värmas i soppan.