En mjuk, saftig äppelkaka som är lite knäckig på ytan.
Den håller sig saftig och fräsch flera dagar i kylen.
Ingredienser
1 ägg
1 ½ dl socker
50 g smör
1 dl vatten
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2-3 äpplen
Garnering
Mald kanel
socker
Ljus sirap
50 g mandelflarn
Servering
Vaniljsås eller vispad grädde
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt smält smör, vatten, bakpulver, vaniljsocker och mjöl. Vispa ihop allt till en smet. Häll smeten i en smord form ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
- Skala äpplena, skär dem i klyftor och blanda dem med kanel och socker i en skål. Lägg äppelklyftorna ovanpå smeten i ett fint mönster. Ringla över lite sirap och strö över mandelflarnen.
- Grädda kakan längst ner i ugnen i 35-40 minuter.
Servera kakan med vaniljsås eller vispad grädde.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Äppeltider!
Vad vore hösten utan äppelkaka med vaniljsås? Att äpple dessutom är...