Knäckig äppelkaka

Serverar: 8-10 portioner

En mjuk, saftig äppelkaka som är lite knäckig på ytan. Den håller sig saftig och fräsch flera dagar i kylen.

Ingredienser

  • 1 ägg
  • 1 ½ dl socker
  • 50 g smör
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2-3 äpplen
  • Garnering
  • Mald kanel
  • socker
  • Ljus sirap
  • 50 g mandelflarn
  • Servering
  • Vaniljsås eller vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt smält smör, vatten, bakpulver, vaniljsocker och mjöl. Vispa ihop allt till en smet. Häll smeten i en smord form ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
    3. Skala äpplena, skär dem i klyftor och blanda dem med kanel och socker i en skål. Lägg äppelklyftorna ovanpå smeten i ett fint mönster. Ringla över lite sirap och strö över mandelflarnen.
    4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35-40 minuter. Servera kakan med vaniljsås eller vispad grädde.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Äppeltider!
    Vad vore hösten utan äppelkaka med vaniljsås? Att äpple dessutom är...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben