Köfte i tomatsås

Serverar: 15 portioner

Persiska köttbullar har alltid smarrig fyllning. Här är det tranbär och nötter.

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök, finriven
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 dl ris, kokt
  • 2 dl finhackade örter, t ex persilja, gräslök, dragon
  • 1 ägg
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk salt
  • 1 dl tranbär, grovhackade
  • 1 dl valnötter eller pistagenötter, grovhackade
  • Tomatsås
  • 1 msk olivolja
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 dl tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • ½ tsk chiliflakes
  • 1 tsk socker
  • 6 dl vatten
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Servering
  • Bulgur, couscous eller annat gryn
  • Instruktioner

    1. Tomatsås: Stek lök och vitlök i olja tills löken är mjuk utan att få färg. Tillsätt tomatpuré och stek under omrörning några minuter till. Tillsätt krossade tomater, chiliflakes, socker och vatten. Låt koka i 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
    2. Köfte: Blanda färsen med lök, vitlök, ris, örter, ägg, kryddor och salt. Dela smeten i 15 delar och forma varje del till en platta i handen. Lägg tranbär och nötter i mitten och krama ihop till en boll. Lägg försiktigt bollarna i den kokande tomatsåsen, låt sjuda 20-25 minuter.
    3. Servera köften med couscous, bulgur eller annat gryn.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben