Körsbär och mandelkaka

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 1 timme 15 minuter

Med sin fylliga chokladtopping påminner denna kaka om den lyxiga danska pralinen plommon i madeira. En riktig dröm för chokladälskaren.

Ingredienser

  • 2 ½ dl strösocker
  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 200 g finmald mandel
  • 100 g grov hackad mörk choklad
  • 3 msk rom
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 500 g färska körsbär (eller ) 500 g körsbär på burk
  • (eller ) 250 g körsbärssylt med hela bär
  • Glasyr
  • 50 g smör
  • 1 3/4 dl farinsocker
  • 75 g hackad mörk choklad
  • 2 msk vispgrädde
  • 3 ½ dl siktat florsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform 22-24 cm i diameter och klä den sedan med bakplåtspapper.
    2. Vispa socker och smör till en jämn smet. Rör sedan ner äggen ett i taget. Blanda ner finmald mandel, hackad choklad och rom i smeten. Rör tills allt är väl blandat.
    3. Blanda bakpulver och mjöl och rör sedan ner mjölblandningen i smörblandningen. Lägg undan några körsbär att dekorera med.
    4. Kärna ur resten om du använder färska bär. Häll ner körsbären i smeten. Skeda ner smeten i formen och grädda ca 45 minuter. Prova med en sticka om kakan är färdig- den ska inte bli kladdig.
    5. Stjälp upp kakan och låt den svalna på galler. Gör glasyren genom att lägga smör, farinsocker, choklad och grädde i en kastrull. Värm tills sockret löses och låt sedan koka ca 3 minuter.
    6. Dra bort kastrullen från plattan och rör ner florsockret lite i taget. Fortsätt att röra i ytterligare 2 minuter.
    7. Bred genast ut glasyren på kakan med en fuktad palettkniv eller spatel och stick ner färska körsbär i chokladen. Låt kakan stå kallt innan den serveras.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben