Körsbärs- och mandelkaka

Serverar: 8-10 portioner

Med sin fylliga chokladtopping påminner denna kaka om den lyxiga danska pralinen "plommon i madeira" - en riktig dröm för chokladälskaren!

Ingredienser

  • 2½ dl strösocker
  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 200 g finmald mandel
  • 100 g grovt hackad mörk choklad
  • 3 msk rom
  • 2 tsk bakpulver
  • 1½ dl vetemjöl
  • 500 g färska körsbär eller 500 g körsbär på burk, väl avrunna, eller 250 g körsbärssylt med hela bär
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform, 22-24 cm i diameter, och klä den sedan med bakplåtspapper. Vispa socker och smör till en jämn smet. Rör sedan ner äggen ett i taget.
    2. Blanda ner finmald mandel, hackad choklad och rom i smeten. Rör tills allt är väl blandat. Blanda bakpulver och mjöl och rör sedan ner mjölblandningen i smörblandningen.
    3. Lägg undan några körsbär att dekorera med. Kärna ur resten om du använder färska bär. Häll ner körsbären i smeten.
    4. Skeda ner smeten i formen och grädda cirka 45 minuter. Prova med en sticka om kakan är färdig - den ska inte bli kladdig. Stjälp upp kakan och låt den svalna på galler.
    5. Gör glasyren gnom att lägga smör, farinsocker, choklad och grädde i en kastrull. Värm tills sockret lösts och låt sedan koka cirka 3 minuter.
    6. Dra bort kastrullen från plattan och rör ner florsockret, lite i taget. Fortsätt att röra i ytterligare 2 minuter. Bred genast ut glasyren på kakan med en fuktad palettkniv eller spatel och stick ner färska körsbär i chokladen. Låt kakan stå kallt innan den serveras.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben