Körsbärs- och mandelkaka med chokladtopping
Serverar: 10-12 portioner
Som en chokladpralin med vuxensmak. Mandel, choklad, rom och körsbär. Lyxig kaka med lång hållbarhet.
Ingredienser
2 ½ dl strösocker
200 g smör
4 ägg
200 g sötmandel
100 g mörk choklad
½ dl ljus el. mörk rom
2 tsk bakpulver
1 ½ dl vetemjöl
300 g färska körsbär
Alt. 1: 250 g körsbär på burk (väl avrunna)
Alt. 2: 250 g körsbärssylt med hela bär
Chokladglasyr
1 dl mjölk
200 g mörk choklad
2 äggulor
50 g rumsvarmt smör
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en springform, 24-25 cm diameter, och klä den med bakplåtspapper. Vispa samman socker och smör tills det blir ljust och fluffigt. Rör ner äggen ett och ett. Mal mandeln i mandelkvarn eller mycket fint i matberedaren. Hacka chokladen grovt. Blanda ner mald mandel, chokladbitar och rom i smörsmeten. rör tills allt är väl blandat. Blanda samman bakpulver och mjöl. Rör ner mjölblandningen i smörsmeten.
- Kärna ur körsbären om du använder färska bär. Häll till sist ner bären i smeten. Skeda ner smeten i formen och grädda i ca 45 min eller tills provnålen inte är kladdig när du sticker den i kakan.
- Lossa från formen och låt kakan svalna på galler. Värm mjölken i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och låt smälta i mjölken. Vispa upp äggulorna i en skål. Rör ner hälften av chokladblandningen i skålen. Häll sedan under omrörning tillbaka allt i den resterande chokladkrämen i kastrullen. Låt sjuda i 1-2 min medan du rör kraftigt eller vispar smeten. Rör till sist i det rumsvarma smöret klickvis. Låt kakan och chokladkrämen svalna helt och bred sedan på chokladtäcket. Låt kakan stå kallt tills den ska serveras.
Liknande recept
Kommentarer (0)