Körsbärs- och mandelkaka med chokladtopping

Serverar: 10-12 portioner

Som en chokladpralin med vuxensmak. Mandel, choklad, rom och körsbär. Lyxig kaka med lång hållbarhet.

Ingredienser

  • 2 ½ dl strösocker
  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 200 g sötmandel
  • 100 g mörk choklad
  • ½ dl ljus el. mörk rom
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 300 g färska körsbär
  • Alt. 1: 250 g körsbär på burk (väl avrunna)
  • Alt. 2: 250 g körsbärssylt med hela bär
  • Chokladglasyr
  • 1 dl mjölk
  • 200 g mörk choklad
  • 2 äggulor
  • 50 g rumsvarmt smör
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en springform, 24-25 cm diameter, och klä den med bakplåtspapper. Vispa samman socker och smör tills det blir ljust och fluffigt. Rör ner äggen ett och ett. Mal mandeln i mandelkvarn eller mycket fint i matberedaren. Hacka chokladen grovt. Blanda ner mald mandel, chokladbitar och rom i smörsmeten. rör tills allt är väl blandat. Blanda samman bakpulver och mjöl. Rör ner mjölblandningen i smörsmeten.
    2. Kärna ur körsbären om du använder färska bär. Häll till sist ner bären i smeten. Skeda ner smeten i formen och grädda i ca 45 min eller tills provnålen inte är kladdig när du sticker den i kakan.
    3. Lossa från formen och låt kakan svalna på galler. Värm mjölken i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och låt smälta i mjölken. Vispa upp äggulorna i en skål. Rör ner hälften av chokladblandningen i skålen. Häll sedan under omrörning tillbaka allt i den resterande chokladkrämen i kastrullen. Låt sjuda i 1-2 min medan du rör kraftigt eller vispar smeten. Rör till sist i det rumsvarma smöret klickvis. Låt kakan och chokladkrämen svalna helt och bred sedan på chokladtäcket. Låt kakan stå kallt tills den ska serveras.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben