Köttfärs i lergryta

Tid: 1 timme 30 minuter

Riktigt god vardagsgryta som piffats upp med grädde, soja och fransk senap.

Ingredienser

  • 500 gram nöt-, älg- ,-lamm eller blandfärs
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 8 st stora potatisar (eller mer beroende på hungerläget)
  • 4 gula lökar
  • 3 dl grädde
  • 3 msk kinesisk soja
  • 2 tsk fransk senap
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Lägg lergrytan i blöt minst en halvtimme före användning.
    2. Skiva löken och fräs den mjuk. Blanda köttfärsen med salt och peppar. Skala och skiva potatisen i ganska tunna skivor, ca 1 ½ mm. Blanda ihop grädde, soja, senap och peppar.
    3. Lägg ca ¼ av potatisen och löken i botten på lergrytan, bred ut köttfärsen, sedan resten av löken och överst potatisen. Häll vätskan över, försök att hälla över hela potatistäcket (det får fin färg då) fast det rinner ner i grytan och inte täcker.
    4. Lägg på locket och sätt in i KALL ugn. Sätt termostaten på drygt 200° och låt grytan stå inne i knappt 1 ½ timme.
    5. Ta ut och ställ grytan på trä- eller tygunderlag. Ta av locket och låt vila 5-10 minuter.
    6. Servera med en grönsallad eller rårivna morötter.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    maggan123 24 juli 2011

    Detta är en jättegod och enkel rätt, har lagat den ett flertal gånger.

    supersvea 21 februari 2012

    God rätt som lagats flera gånger. Brukar blanda olika rotfrukter, inte bara potatis. Omtyckt av familjen.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben