Köttfärs och squashpaj

Serverar: 4-5 portioner

Tid: 45 minuter

Svärmor gjorde denna till min dotters dop. Fantastiskt god!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 4 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 ägg
  • Låt degen vila kallt 30 min (den här behöver inte förgräddas)
  • Fyllning
  • 400 gr oxfärs
  • 400 g squash
  • 1 stor gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • Smör till stekning
  • 3 dl kaffegrädde
  • Salt
  • Peppar
  • 100 g lagrad ost
  • Ägg till pensling (det använde inte jag)
  • Instruktioner

    1. Hacka ihop smör, mjöl och ägg och arbeta ihop degen. Låt den vila kallt 30 min antingen i bunke eller plastpåse. Tryck ut degen i en 25 cm pajform och spara en bit av degen till galler. (Ställt kallt 30 min - 1 tim. Skär squashen i skivor eller tärningar och hacka löken. Bryn färs och lök i smör tills den är smulig och har fått färg. Tillsätt squashbitar och pressa i vitlök och fräs allt tillsammans tills grönsakerna mjuknar. (jag lät det småkoka under lock).
    2. Dofta över mjöl och rör i grädde. Krydda med salt och peppar och koka upp. Låt svalna.
    3. Riv eller hacka (jag rev) osten och rör ner i köttröran och häll över i pajskalet. (jag hällde i köttröran först och strödde sen osten ovanpå).
    4. Kavla ut resten av degen och sporra ut remsor att lägga över pajen som galler. Pensla med uppvispat ägg. (inget av detta gjorde jag) Grädda i 225 grader i 30 min. (kommer inte ihåg om jag sänkte till 200 C, i varmluftsugn brukar det bli bra)

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben