Serverar: 8 portioner
Underbart god gratäng med potatis, köttfärssås och grädde.
Hacka löken och bryn i matfettet. Lägg i färsen och mosa med trägaffel. Låt färsen bli brynt. Strö över vetemjöl och tillsätt tomater, tomatpuré, salt, svartpeppar och muskotnöt. Häll i det vita vinet och låt allt koka 10 minuter på svag värme. Skala potatisen och skär i tunna skivor. Varva potatis och köttfärssås i ugnssäker form. Potatis i det understa lagret och köttsås i det översta. Strö salt på potatislagren. Blanda grädde och riven ost. Häll blandningen över formen och sätt in i ugnen ca 50 minuter eller tills potatisen känns mjuk.
Detta recept har jag gjort många gånger. Vi kallade det för CH Hermansson-gryta. Den gamle v-ledaren var gäst hos Torsten Ehrenmark en gång i matlagnings-tvs begynnelse. Denna rätt lagade Hermansson till sina barnbarn.