Köttfärsgratäng (CH:s gratäng)

Serverar: 8 portioner

Underbart god gratäng med potatis, köttfärssås och grädde.

Ingredienser

  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 600 g köttfärs
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 burkar krossade tomater
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 2 krm riven muskotnöt
  • 3 dl vitt vin
  • 16 medelsora potatisar (drygt ett kilo)
  • 2 tsk salt
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 dl riven ost
  • Instruktioner

    Hacka löken och bryn i matfettet. Lägg i färsen och mosa med trägaffel. Låt färsen bli brynt. Strö över vetemjöl och tillsätt tomater, tomatpuré, salt, svartpeppar och muskotnöt. Häll i det vita vinet och låt allt koka 10 minuter på svag värme. Skala potatisen och skär i tunna skivor. Varva potatis och köttfärssås i ugnssäker form. Potatis i det understa lagret och köttsås i det översta. Strö salt på potatislagren. Blanda grädde och riven ost. Häll blandningen över formen och sätt in i ugnen ca 50 minuter eller tills potatisen känns mjuk.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    MosterNettan 23 oktober 2011

    Detta recept har jag gjort många gånger. Vi kallade det för CH Hermansson-gryta. Den gamle v-ledaren var gäst hos Torsten Ehrenmark en gång i matlagnings-tvs begynnelse. Denna rätt lagade Hermansson till sina barnbarn.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben