Köttfärsgratäng med gratinerat mos

Serverar: 4-5 portioner

Jag gillar gratänger och den här är inget undantag. Kan göras klar så endast gratineringen återstår.

Ingredienser

  • Smör
  • 1 stor hackad gul lök
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • 10-12 champinjoner delade i kvartar
  • 2 finrivna morötter
  • ½ kg nötfärs
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 msk tomatpurè
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 1 msk soja
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Mos
  • 10 normalstora, mjöliga potatisar
  • 50 g smält smör
  • 2 msk rapsolja
  • 2 äggulor
  • Ca ½ dl mjölk
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Att strö över
  • ½ dl grovhackad persilja
  • 2 dl riven ost
  • Instruktioner

    1. Fräs lök, vitlök, morötter och svamp i lite smör. Ta upp och ställ åt sidan.
    2. Stek färsen tills den är smulig och har fått lite färg. Tillsätt grönsaker och svamp och fyll på med vatten, grädde, tomatpurè, senap, soja, kalvfond och smaka av med salt och peppar.
    3. Sjud ca 30 minuter utan lock och rör om då och då så det inte fastnar på botten. Späd eventuellt med mer vätska.
    4. Koka potatisen till moset. Häll av och låt dem ånga av någon minut.
    5. Stöt potatisen och tillsätt smör, rapsolja, mjölk och äggulor. Moset ska vara fastare än vanligt mos. Smaka av med salt och peppar.
    6. Sätt ugnen på 225º och smörj en gratängform.
    7. Spritsa eller klicka ut moset runt kanterna. Häll köttfärssåsen i mitten.
    8. Strö den hackade persiljan över såsen och den rivna osten över hela formen.
    9. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills moset och osten fått färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (7)

    josefini 9 juni 2009

    Detta måste provas!! Jag sparar receptet för detta låter så gott! Tack! // J

    FAE 24 juli 2009

    Gjorde denna maträtt igår. Väldigt smaskigt :)

    monicadanell 16 november 2010

    Gjorde den rätten idag mycket gott kommer att göra om den 5 helt klart monica

    Gul13 17 december 2010

    Tack för ett mycket gott recept. En 5:a från oss.

    fright 4 januari 2012

    Barnen, 6 och 8 år tackar speciellt för detta recept. 5:a av fem möjliga:)

    jantor 29 mars 2012

    Fullständigt förträffligt. Älskar denna typ av mat, givetvis 5 av 5.

    vahettehan 6 september 2013

    provas ikväll..=)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben