Kolabakelse

Serverar: 15 portioner

Jätte goda mumms. Vill man inte ha nötter i kan man ta lite hackad mandel istället. Det blir som knäck fast mjukare.

Ingredienser

  • Mördeg
  • 1 dl socker
  • 200 g smör
  • 5 dl (300 g) vetemjöl
  • 1 ägg
  • Mazarinfyllning
  • 150 g mandelmassa
  • 75 g smör
  • 3 ägg
  • Kolaglasyr
  • 150 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g hasselnötter
  • Mazarinformar låga veckade
  • Instruktioner

    1. Lägg alla ingredienser till mördegen på bakbordet och arbeta samman till en deg. Låt vila i kylskåp 1 timma.
    2. Mazarinfyllning: Riv mandelmassan och blanda den med ägg och smör till en jämn smet.
    3. Sätt ugnen på 180 grader. Tryck fast mördegen i 15 st aluminiumformar med mjölad tumme. Fyll sedan med mandelmassa. Grädda i 15 minuter.
    4. Rosta nötterna. (Tar du mandel behöver du inte rosta, bara hacka dem i lagom bitar som du gör till knäck typ).
    5. Mät upp ingredienserna till kolaglasyren i en kastrull och koka ihop den.
    6. Prova konsistensen genom att hälla några droppar på ett fat. När den känns som mjuk kola är den färgig.
    7. Blanda ner nötterna. (Mandel) Bred glasyren på kakorna och låt de stelna

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben