Kolabakelse med nötkärnor

Något för alla kakmonster!

Ingredienser

  • Formar
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 msk socker
  • 50 g margarin eller smör
  • ½ ägg
  • Fyllning
  • 3/4 dl marsánkräm
  • 3/4 dl nötkärnor
  • Ganering(Kolaglasyr)
  • ½ dl vispgrädde
  • ½ dl socker
  • ½ dl ljus sirap
  • ½ tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Blanda samman ingredienserna till formarna i en matberedare eller hacka samman dem direkt på arbetsbänk. Lägg sedan degen kallt i någon timme. Tryck ut degen i välsmorda, veckade bakelseformar.
    2. Grädda sedan kakorna på galler i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 15 min. (I varmluftsugn 175 grader, ca 12-15 min) Stjälp sedan upp "formarna" när de svalnat något och låt sedan kallna.
    3. Koka marsánkrämen enligt anvisning på förpackning. Rosta sedan nötkärnorna i ugnen i 175 grader eller i en stekpanna. Gnugga bort det mesta av skalen i hushållspapper.
    4. Blanda samman alla ingredienserna (utom vaniljsockret) till kolaglasyren i en kastrull. Koka upp under omrörning då och då så att smeten får en mjuk kolaliknande konsistens. Tar ca 15-20 min. Låt smeten svalna och blanda därefter i vaniljsockret.
    5. Fyll sedan formarna med marsánkrämen, lägg på nötterna och häll sedan över kolaglasyren så att den täcker nötterna något. Låt kakorna stå kallt ett tag innan servering så att kolan stelnar.
    6. Bäst är det att äta kakorna samma dag som de är gjorda, annars finns en viss risk för att de blir mjuka och fuktiga.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben