Mejeriernas knäckäppelpaj

Serverar: 4-6 portioner

Ett gammalt recept från den tiden när Mejerierna gav ut små receptsamlingar gratis. Himmelskt god!

Ingredienser

  • Pajdegsbotten
  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g margarin
  • 2 msk vatten
  • Fyllning
  • 4-5 äpplen
  • 100 g nötkärnor
  • 75 g margarin
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 msk grädde
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Hacka samman vetemjöl och margarin. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila på kall plats en stund.
    2. Kavla ut degen. Klä en rund, smord form, gärna med löstagbar botten, med degen. Förgrädda i ugn vid 200º i ca 10 minuter.
    3. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Hacka nötkärnorna grovt. Blanda nötkärnor, margarin, strösocker, grädde och vetemjöl i en kastrull. Låt smeten sjuda upp under omrörning. Lägg äppelklyftorna i pajdegsformen och bred ut knäcksmeten ovanpå.
    4. Grädda i ugn vid 200º i ca 20 minuter, tills äpplena är mjuka och knäcksmeten fått färg. Lossa kakan ur formen och servera den ljummen.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    andreasandin 11 september 2013

    Supergott recept! :)

    andreasandin 11 september 2013

    Supergott recept! :)

    Annras 11 september 2013

    Tack för berömmet, Andrea! Kram / Ann

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben