Bara namnet på dessa bakelser gör att det vattnas i munnen. Alla godismonster kommer garanterat att få sitt lystmäte. Servera gärna bakelserna som en dessert.
Ingredienser
Bottnar
100 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
1½ dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 ägg
1 dl vatten
Fyllning
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl sirap
2 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
Garnering
Ca 10 röda vinbärsklasar
Instruktioner
- Börja med bottnarna. Sätt ugnen på 175 grader. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Låt det svalna. Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver och salt i en bunke.
- Häll smält matfett, ägg och vatten över mjölblandningen. Rör till en slät smet. Smöra och bröa formen. Häll smeten i en avlång och räfflad form, ca 1½ liter.
- Grädda kakan på galler i den nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Låt kakan stå kvar i formen ett par minuter. Stjälp upp den och låt den kallna på galler. Diska ur formen som kakan har bakats i.
- Gör fyllningen. Blanda 1 dl grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt blandningen koka häftigt ca 5 minuter. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten.
- Smaksätt fyllningen med vaniljsocker. Häll ca 1/4 av fyllningen i formen. Ta upp gelatinbladen ur vattnet. Låt dem smälta i resten av gräddkrämen. Låt krämen svalna. Vispa resten av grädden till ett fast skum och vänd ner den i fyllningen. Låt fyllningen stå i kylen cirka 20 minuter.
- Skär kakan i tre bottnar. Lägg den första bottnen i formen ovanpå fyllningen. Varva fyllning och bottnar i formen. Överst ska det vara en botten. Täck formen med plastfolie. Låt den stå i kylen ca 1 timma och 30 minuter.
- Stjälp upp tårtan på en skärbräda. Skär tårtan i ca 10 bitar. Garnera varje bakelse med en vinbärsklase.
Liknande recept
Kommentarer (0)