Kolapaj med frukt

Serverar: 8 portioner

Sprött mördegsskal fyllt med söt kolakräm och på toppen färsk frukt. Denna paj passar att servera i alla sammanhang.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 100 g smör
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl sirap
  • 2 dl grädde
  • 100 g smör
  • 2 msk kakao
  • 50 g mörk blockchoklad
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • Klyftor av mango och kiwi
  • Instruktioner

    1. Börja med pajdegen. Sätt ugnen på 225 grader.Blanda samman mjöl, socker, matfett och äggula, för hand eller i matberedare.
    2. Kavla eller tryck ut degen i en låg pajform med veckad kant och gärna löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
    3. Fäst en folieremsa runt kanten så att degen inte glider ner under gräddningen. Det är viktigt att pajskalet blir helt så att fyllningen stannar kvar.
    4. Grädda pajskalet på galler i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter. Ta bort folieremsan efter 10 minuter. Låt skalet kallna.
    5. Gör fyllningen. Blanda socker, sirap, grädde, smör och kakao i en kastrull. Låt allt koka cirka 40 minuter på medelvärme. Rör om då och då.
    6. Bryt sönder chokladen. Tillsätt den i kolakrämen och låt den smälta. Smaksätt med vaniljsocker.
    7. Ta försiktigt pajskalet ur formen. Häll i kolakrämen och garnera med mango- och kiwiklyftor. Servera pajen genast.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben