Kolibritårta (Hummingbird cake)

Serverar: 6 portioner

Den här tårtan är en banan- och ananastårta med pecannötter. Jag har stulit receptet från en amerikansk sida och översatt det med svenska mått. Det är därför som måtten kan verka lite udda som tex 7.2 dl Jag har inte hunnit testa den än. Det är en mycket gammal och populär tårta i sydstaterna. För att översätta recept från engelska till svenska använder jag http://www.recepthjalpen.se/

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 7.2 dl vetemjöl
  • 2.4 dl socker
  • 2.4 dl brunt socker
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • 2.4 dl rapsolja
  • 2.4 dl krossad ananas
  • 2.4 dl grovt hackade rostade pecannötter
  • 3 mediumstora mogna bananer
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk muskotnöt
  • 2 tsk vaniljextrakt
  • 1 tsk butterscotch flavouring, hittar ingen försäljare i Sverige för detta
  • Cream Cheese icing
  • 4.2 dl Philadelphiaost
  • 2.1 dl smör
  • 2.2 dl shortening, enligt ordlista är det olja eller smör eller båda. Här får man nog testa sig fram. Så mycket olja verkar mycket
  • 2 tsk vanlijextrakt
  • 1 kilo florsocker
  • 1 – 3 msk mjölk, Så att frostingen blir bredbar i konsistensen
  • Instruktioner

    1. Rosta pecannötterna i 5 minuter i 180 grader i 5 minuter. Rör ett par gånger. Detta ska göras innan man hackar dem.
    2. Värm ungen till 180°C. Smörj två 23 centimeter stora tårtformar. Lägg i väl smors bakplåtspapper. Damma över lite mjöl.
    3. Häll ihop mjöl, salt, bikarbonat, bakpulver, kanel och muskotnög. Rör socker, ägg och olja så det blir poröst. Rör i ananasen. Rör försiktigt i mjölblandningen. Skär bananerna i kvartar på längden och kuber. Rör i bananerna och nötterna. Häll i hälften i vardera tårtform. Baka i ca 30 – 35 minuter eller till dess att kakan är klar. Den ska vara torr i mitten.
    4. Vänd kakan upp och ner på ett fat och låt den kallna.
    5. Rör ihop alla ingredienser till frostingen så att den blir mjuk. Lägg i mellan och använd resten på ovansidan. Använd fantasin.

    Liknande recept

    5
    45 min
    14
    1

    Kommentarer (2)

    tildaolouise 14 januari 2010

    tror du inte att man kan använda nån typ av kolasås där man ska ha butterscotch?

    tildaolouise 19 januari 2010

    Hej nu har jag bakat denna underbara tårta , vääääldigt mycket glasyr!!! Hade nog räckt med hälften, jag använde Kanolds gräddkolapluppar istället för butterscotch flavouring jog tror det blev bra det med. En stark 4:a

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben