Konfektkaka

Serverar: 15 portioner

Ett bra recept på mjuk kaka kan varieras i det oändliga. Det är viktigt att mängden smet är i balans med det goda som tillsätts, t.ex. frukt och choklad.

Ingredienser

  • 200 g smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 250 g keso
  • 2 ägg
  • 1 dl valnötter
  • 50 g mörk blockchoklad
  • 200 g mandelmassa
  • 1 påse syltade apelsinskal, ca 50 g
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en slät hålform, ca 1½ liter.
    2. Rör matfett och socker vitt och poröst, gärna med en elvisp. Rör ner keson. Separera äggen i vitor och gulor. Rör ner en äggula i taget i smeten.
    3. Hacka valnötterna och blockchokladen grovt. Riv ner mandelmassan i smeten. Tillsätt apelsinskal, hackade valnötter och choklad. Rör om så att allt blandas.
    4. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda ner det i smeten.
    5. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner det i smeten. Rör inte för häftigt så att äggvitan förlorar sin fluffighet. Häll smeten i formen.
    6. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 1 timma. Låt den stå en stund i formen. Stjälp upp kakan på galler.

    Liknande recept

    5
    25 min
    4-6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben