Krämig pasta med salvia, bakade tomater och serranolindad, rostad sparris

Serverar: 4 portioner

I denna rätt spelar sparrisen huvudrollen, i perfekt harmoni men pastans smaker. Om du inte hinner baka tomaterna är det också gott med en enkel tomatsallad som på bilden. Pastarätter svalnar snabbt så glöm inte värma tallrikarna!

Ingredienser

  • Bakade tomater
  • 4 kvisttomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salviakräm
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 medelstor bananscharlottenlök
  • 1 knippe färsk salvia (15-20 blad)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Pasta
  • Stora Penne Rigata
  • Rostad sparris
  • 8 gröna sparrisar
  • 4 skivor serranoskinka
  • Olivolja
  • Instruktioner

    1. Bakade tomater: Sätt ugnen på 100 grader, halvera tomaterna och pressa ut kärnorna. Droppa 1 msk olivolja på snittet, sockra, salta och peppra. Strö på timjan och den krossade vitlöksklyftan. Sätt in i ugnen, sänk till 70 grader och låt baka i ca. 2 timmar.
    2. Koka pastan enligt anvisning på paketet.
    3. Salviakräm: Samtidigt kokar du upp vispgrädden med en skivad vitlöksklyfta och en skivad schalottenlök. Låt småkoka 5 minuter och mixa sedan ordentligt tillsammans men salvian. Smaksätt med salt och svartpeppar.
    4. Rostad sparris: Tag bort den träiga biten genom att knäcka dem. Skölj och torka sparrisen. Linda en halv serranoskinka runt varje sparris och rosta dem i panna med olivolja tills de fått fin färg och mjuknat.
    5. Vid servering: Häll av pastan men skölj den inte, stärkelsen gör att krämen fastnar på pastan. Vänd ner den i den varma salviakrämen och se till att allt blir hett. Lägg upp snyggt på varma tallrikar. Ett par varv med svartpepparkvarnen över och garnera med färska örter.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    HHag 13 april 2013

    Ser väldigt gott ut! Ska testas!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben