Krispiga ostbollar och hjortronsylt

Ett tilltugg som gärna bör serveras med ett sött vin , gärna tokajer, förslagsvis 2005 st stephan`s crown tokaji aszü 3 puttonyos, nr 2928, 114 kronor på systemet.

Ingredienser

  • Hjortronsylt
  • 2 l hjortron
  • 1 dl vatten
  • 6 dl socker
  • Ostbollar
  • 2 dl vatten
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 dl mannagryn
  • 3 ägg
  • 2 dl riven svecia, gärna Allerum
  • Instruktioner

    1. Ger ca 30 ostbollar.
    2. Tips: Om man vill göra det enklare för sig kan man använda köpt hjortronsylt.
    3. Skölj bären. Koka en sockerlag på vatten och socker. Lägg i hjortronen, koka upp och låt sjuda i 15 minuter,. Skumma av sylten, tag av från värmen och slå upp på väl rengjorda burkar. Hjortron innehåller mycket eget konserveringsmedel och behöver sällan något extra för att få god hållbarhet.
    4. Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten och matfett. Tillsätt mannagrynen under omrörning. Låt smeten koka tills den släpper kastrullen, ca 2 minuter. Låt smeten svalna. Tillsätt äggen och den rivna osten och rör väl.
    5. Klicka ut smeten på bakpappersklädda plåtar och grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter. Ställ därefter ugnsluckan på glänt och fortsätt gräddningen ytterligare ca 10 minuter. Servera ostbollarna något avsvalnande, doppa dem i hjortronsylten och njut.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben