Kronans kaka med blåbärssås

Serverar: 8 portioner

En riktig klassiker ifrån 1903. Till denna kaka med päronskivor i serveras en frisk blåbärssås, lättvispad grädde, créme fraiche

Ingredienser

  • Ca 200 g kokt, kall potatis
  • 150 g smör
  • 200 g sötmandel
  • 3-4 bittermandlar
  • ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 skalade päron i halvor
  • Blåbärssås
  • 225 g tinade, osockrade blåbär
  • 1 msk pressad citron
  • 2 msk vatten
  • Ca 1 msk florsocker
  • Instruktioner

    1. Ugn 180°
    2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 centimeter i diameter. Pressa den kokta, kalla potatisen genom en potatispress. Smält smöret och låt det svalna något.
    3. Mal söt- och bittermandel genom en mandelkvarn eller fint i matberedaren. Blanda mandeln med vetemjöl och bakpulver.
    4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör försiktigt ner mandel- och mjölblandningen tillsammans med den pressade potatisen och det smälta smöret i smeten. Se till att det blir väl blandat men rör inte i onödan. Häll smeten i formen.
    5. Skala päronen, kärna ur dem och skär dem i tunna klyftor. Stick ner päronklyftorna tätt i smeten.
    6. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i 60-70 minuter. Känn med en provsticka att kakan är genomgräddad.
    7. Blåbärssås: Mixa blåbär, citron och vatten till en slät sås. Smaka av med florsocker.
    8. Servera gärna lättvispad grädde eller créme fraiche till. Lycka till! Njut

    Liknande recept

    4.4
    30 min
    35
    14
    4.7
    30 min
    20-30
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben