Kronans kaka med blåbärssås
En riktig klassiker ifrån 1903.
Till denna kaka med päronskivor i serveras en frisk blåbärssås, lättvispad grädde, créme fraiche
Ingredienser
Ca 200 g kokt, kall potatis
150 g smör
200 g sötmandel
3-4 bittermandlar
½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 ägg
3 dl strösocker
2 skalade päron i halvor
Blåbärssås
225 g tinade, osockrade blåbär
1 msk pressad citron
2 msk vatten
Ca 1 msk florsocker
Instruktioner
- Ugn 180°
- Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 centimeter i diameter.
Pressa den kokta, kalla potatisen genom en potatispress.
Smält smöret och låt det svalna något.
- Mal söt- och bittermandel genom en mandelkvarn eller fint i matberedaren.
Blanda mandeln med vetemjöl och bakpulver.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Rör försiktigt ner mandel- och mjölblandningen tillsammans med den pressade potatisen och det smälta smöret i smeten.
Se till att det blir väl blandat men rör inte i onödan.
Häll smeten i formen.
- Skala päronen, kärna ur dem och skär dem i tunna klyftor.
Stick ner päronklyftorna tätt i smeten.
- Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i 60-70 minuter.
Känn med en provsticka att kakan är genomgräddad.
- Blåbärssås: Mixa blåbär, citron och vatten till en slät sås.
Smaka av med florsocker.
- Servera gärna lättvispad grädde eller créme fraiche till.
Lycka till! Njut
Liknande recept
Kommentarer (0)