Kronans kaka med svartvinbärssås

Serverar: 12 portioner

En klassisk dessertkaka med kokt potatis och mandel istället för mjöl. God med en aromatisk och frisk bärsås till.

Ingredienser

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2,5 dl socker
  • 4 äggulor
  • 3 kokta kalla potatisar
  • 150 g mandel
  • 4 äggvitor
  • Svartvinbärssås
  • 2 dl svarta vinbär
  • 2 dl gräddfil
  • 1 tsk rivet citronskal
  • Ev 1 msk koncentrerad svartvinbärssaft
  • Instruktioner

    1. Ugn 175º.
    2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt en äggula i taget under fortsatt omrörning.
    3. Pressa potatisen, finhacka eller mixa mandeln och rör ner i smeten.
    4. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, cirka 24 centimeter i diameter. Grädda i ugnen i cirka 45 minuter. Låt svalna och ta kakan ur formen när den kallnat.
    5. Svartvinbärssås: Blanda bär, gräddfil och citronskal. Söta eventuellt med koncentrerad saft.
    6. Servera såsen till kakan.

    Liknande recept

    4.4
    30 min
    35
    14
    4.7
    30 min
    20-30
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben