Kruskabröd med frukt

Serverar: 20-25 portioner

Tid: 1 timme 45 minuter

Supergott grövre bröd att göra i långpanna!

Ingredienser

  • Kliet
  • 3 dl vatten
  • 2 dl kruskakli
  • 1 dl havregryn
  • Övriga ingredienser
  • 2 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 msk blandade brödkryddor (färdig påse)
  • 2 msk olivolja
  • 4 dl rågsikt
  • 3/4 dl krossat linfrö
  • 1/4 dl psylliumfrön (eller andra små frön eller korn)
  • 4-6 dl vetemjöl, helst vetemjöl special
  • 1 dl russin
  • 2 dl strimlade torkade aprikoser
  • ½ dl vatten
  • Du kan även tillsätta ca 1-1½ dl krossade/grovhackade mandlar och hasselnötter, men då bör du öka mängden jäst litegrann
  • Instruktioner

    1. Mät upp kli, havregryn och vatten i en bunke. Rör om och låt svälla ca 30 min. (Gör samma sak med russin och strimlade aprikoser i en annan skål).
    2. Värm vatten till 37°C (fingervarmt). Smula sönder jästen och rör ut den med vattnet. Häll det i bunken med kli och havregryn. Tillsätt allt förutom vetemjölet, arbeta ihop detta och tillsätt sedan så mycket mjöl att degen inte blir kladdig, du kan behöva arbeta in det för hand lite grann.
    3. Jäs degen övertäckt i bunke ca 45 min. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut degen så att den passar en stor långpanna, olja långpannan med olivolja och lägg ner degen, pensla med lite olja ovanpå och strö över lite kruska eller blandade frön.
    4. Skär upp i ca 20 bitar. Jäs under bakduk ca 30 min. Värm ugnen till 200°C. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-30 min. Låt brödet svalna övertäckt i långpannan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben