Kryddig äppelkaka med citronglasyr

Serverar: 10 portioner

Äpplena gör denna ljuvliga kaka saftig och smaken får alla kryddor, nötter och choklad stå för!

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 4 dl rörsocker
  • 5 dl grovrivna äpplen
  • 1½ dl solrosolja
  • Rivet skal av 1 citron
  • 3½ dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1½ tsk malen ingefära
  • 1 tsk nystötta kardemummakärnor
  • ½ tsk riven muskot
  • 1½ dl hasselnötter
  • 100 g mörk choklad
  • Glasyr
  • 100 g Philadelphiaost, rumsvarm
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl siktat florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Rivet skal av ½ citron
  • Garnering
  • Äppelchips
  • Hasselnötter
  • Pumpakärnor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vispa i äpple, olja och citronskal. Blanda mjöl, salt, bikarbonat, bakpulver och kryddor. Vispa ner mjölet i smeten. Grovhacka nötter och choklad och vänd ner i smeten.
    3. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 1/4 timme. Känn med en provsticka att den är genomgräddad.
    4. Vispa eller rör ihop alla ingredienser till glasyren och bred den över den kalla kakan. Garnera med äppelchips, grovhackade nötter och pumpakärnor.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    3.4
    1 h 20 min
    2
    11
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben